Inspirerend leidinggeven vaag en ingewikkeld? Welnee!

Misschien doe je het allang en heb je het niet eens door. In onze training Bewust Leidinggeven delen we ons enthousiasme over Simon Sinek, zijn Golden circle, het Why, How, What (zie onze inpiratie op YouTube van Kijk op Zaken). Dat heeft alles te maken met inspiratie.

Marissa, die deel nam aan de training Bewust Leidinggeven sprak dit niet aan. ‘Het is veel te vaag en het is echt iets voor grote bedrijven’, zei ze. ‘Ik heb maar een gewoon koffietentje. Dat kan bij mij toch niet werken?

Het is veel te vaag en het is echt iets voor grote bedrijven’, zei ze. ‘Ik heb maar een gewoon koffietentje. Dat kan bij mij toch niet werken?’

Leidinggeven vaak lastig

Wij stelden haar een paar vragen over waarom zij was begonnen met haar horecagelegenheid en wanneer zij er echt blij van zou worden. ‘Gewoon, als iedereen zich hier echt thuis kan voelen‘, was het antwoord. En daar was het, haar inspiratiebron!

Marissa nam deel aan onze training, omdat ze het leidinggeven aan (jong en onervaren) personeel vaak lastig vond. Ze was het ook zat om elke keer tot in details uit te leggen hoe zij precies wilde dat de klanten benaderd en bediend werden.

Toen Marissa haar medewerkers liet delen in haar “droom”, om iedereen zich echt thuis te laten voelen, hoefde ze opeens veel minder uit te leggen. De meeste medewerkers vonden het wel een mooi idee, het gaf hen gelijk het gevoel dat ze zich hier zelf thuis konden voelen. Ondanks hun onervarenheid konden ze dit prima volgen en toepassen en belangrijker: Voelen! En dat is waar inspirerend leiderschap volgens ons over gaat.

Natuurlijk moest Marissa wel af en toe corrigeren, maar vaak was  dan de vraag of de klant zich hierbij thuis zou voelen al voldoende.
Deze zin gaf Marissa en haar medewerkers houvast en richting. Ook bij haar eigen beslissingen kon Marissa dit meenemen als afweging. Marissa had de Why onbewust dus al voordat ze begon met haar onderneming, maar ziet er nu pas echt de kracht van in.

Wil jij ook meer weten over Bewust Leidinggeven?

Meld je dan voor onze volgende training. Of heb je vragen, neem contact met ons op.

Kijk op Zaken helpt managers en professionals de sterkste drijfveer (groei!) van de mens te benutten, zodat iedereen op de werkvloer volledig tot zijn recht kan komen in een wereld die altijd verandert. Samen bouwen aan een cultuur waarin we allemaal op ons best kunnen zijn!