Duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is de mate waarin medewerkers productief, gemotiveerd en gezond willen en kunnen blijven werken, zowel binnen als buiten jouw organisatie. De nadruk ligt daarbij wat ons betreft op medewerkers die zelf verantwoordelijkheid nemen en die hierin worden gefaciliteerd door jou als werkgever of leidinggevende. Zo behoud je goede mensen voor de lange termijn: medewerkers die begrijpen wat er nu nodig is om ook over een aantal jaren nog van toegevoegde waarde te zijn.

Robuust en wetenschappelijk onderbouwd

De adviseurs van Kijk op Zaken zijn opgeleid en gecertificeerd om het door TNO ontwikkelde programma Vitaal Vakmens in te zetten. Dit is een bewezen effectief programma. Het is robuust en wetenschappelijk onderbouwd en bewezen effectief. Veel focus ligt op de eigen regie van de medewerker.

Daarnaast bieden we ook de mogelijkheid om onze expertise in te zetten voor een op maat gemaakt programma dat specifiek aansluit op de behoefte van jouw organisatie.

Door TNO ontwikkeld: Vitaal Vakmens - bewezen effectief

TNO heeft jarenlang onderzoek gedaan naar duurzame inzetbaarheid en het – bewezen effectieve – programma Vitaal Vakmens ontwikkeld.

 

Het programma bestaat uit een combinatie van gestructureerde workshops, een uitgekiende vragenlijst, scherpe analyses met bijpassende concrete acties en actieve deelname van de medewerkers zelf. Medewerkers en leidinggevenden werken samen gericht aan toepasbare oplossingen. Dit leidt tot meer bewustzijn en meer eigenaarschap en tot meetbare verbetering op het vlak van duurzame inzetbaarheid.

 

Cobi van Velzen en Nicolai Schiettekatte van Kijk op Zaken zijn beiden gecertificeerd om dit programma toe te passen bij jouw organisatie en jouw medewerkers te begeleiden naar “vitaal vakmens”.

Op maat gemaakt

Ook voor organisaties die niet kiezen voor het programma Vitaal Vakmens, maar die wel serieus aan de slag willen met het thema Duurzame Inzetbaarheid is Kijk op Zaken de samenwerkingspartner. Dan gaan het om maatwerk

Misschien heb je al een vragenlijst uitgezet of op een andere manier een concrete vraag; of je wilt gewoon de duurzame inzetbaarheid van je mensen vergroten en kijken welke aanpak bij jullie past. 

Kijk op Zaken denkt mee en vertaalt je vraag naar een pragmatische aanpak, gericht op het vergroten van duurzame inzetbaarheid van je mensen. Hierdoor werk je aan meer werkplezier, meer productiviteit en meer flexibiliteit in je organisatie.

Veranderende wereld​

In een wereld die voortdurend verandert, met een krappe arbeidsmarkt en waar werkenden steeds meer druk ervaren, vergt het aandacht om een wendbare, gezonde organisatie te blijven.


Bij het werken naar duurzame inzetbaarheid, betrekken we zowel de fysieke en mentale fitheid van jouw medewerker als zijn of haar kennis en ervaring, nu en in de toekomst. Daarnaast gaat het over de motivatie (werkplezier) en bereidheid om zich te willen blijven ontwikkelen. 

Omgevingsfactoren als de werkplek, werksfeer, autonomie, werk-privébalans, waardering, veiligheid en relatie met leidinggevende(n) worden in kaart gebracht.


Na de analyse-fase ga je als team samen actief aan de slag met deze aspecten die direct invloed hebben op duurzame inzetbaarheid. De gezamenlijk gekozen acties leiden tot:

Eigen regie

Medewerkers die zichzelf verantwoordelijk voelen om te blijven leren, hun talenten te ontdekken en nieuwe ontwikkelingen te omarmen; Je bent daardoor beter voorbereid op onverwachte veranderingen, mensen blijven langer uitgedaagd en er is minder ongewenst verloop

Creatief en productief

Fitte, enthousiaste en gemotiveerde medewerkers. Dit leidt tot lager ziekteverzuim, minder ongewenst verloop en tegelijkertijd meer initiatief, creativiteit en productiviteit.

Allemaal op ons best betekent ook: Meer plezier en meer resultaat!

Goed werkgeversschap

Een organisatie met oprechte aandacht voor medewerkers en waarin zij met plezier werken en zich optimaal ontwikkelen.

Naast goed werkgeverschap, verstevig je ook je positie op het gebied van employerbranding

Podcast 'Toekomstgericht ondernemen'

Cobi van Velzen maakt deel uit van de podcast van Build your Business met dit keer als thema: ‘Duurzame inzetbaarheid in relatie tot Toekomstgericht ondernemen.’
In een wereld die voortdurend verandert, is het cruciaal om te streven naar een werkomgeving waarin werknemers niet alleen hun taken uitvoeren, maar ook gedijen en zich kunnen ontwikkelen op de lange termijn. In deze aflevering verkennen Debby ‘s-Gravendijk en Deborah Theunissen samen met Cobi de essentie van duurzame inzetbaarheid, een concept dat steeds meer erkenning krijgt in toekomstgerichte bedrijven. Ze duiken dieper in op de strategieën, uitdagingen en voordelen van duurzame inzetbaarheid voor zowel werknemers als organisaties. 
Luister mee.

Wij helpen je graag verder

Kijk op Zaken biedt verschillende diensten waarmee u zelf de regie neemt in de ontwikkeling van uw organisatie.