Maakt het verschil: jij hebt de keuze!

,,Maar hij wil niet veranderen en hij zal nooit veranderen….’’

Onlangs begeleidde ik een aantal functioneringsgesprekken. Meestal begint zo’n gesprek ontspannen met: ‘Hoe is het?’

Jeroen* benoemde direct een aantal inhoudelijke dingen waar hij heel tevreden over was in vergelijking met de periode ervoor. Door het vertrek van een aantal collega’s, was de sfeer op de afdeling verbeterd en was er meer samenhorigheid in de fabriek.

Jeroen vertelde over collega Kees* die in het verleden zelden de samenwerking opzocht, terwijl dat wel nodig was voor de optimalisatie van hun productieprocessen. Het afgelopen jaar gebeurde dit wel. ‘Waar ligt dat aan volgens jou?’ vroeg ik. ‘Ik denk dat ik iets toegankelijker ben geworden. Het is voor Kees nu makkelijker om naar mij toe te komen met problemen en ik heb meer geduld met zijn vervelende eigenschappen.’

Een half uur later ging het over dezelfde collega, maar een ander onderwerp. ‘Maar Kees wil niet en zal nooit veranderen’, liet Jeroen weten.

Ik herinnerde hem eraan dat hij zojuist een mooi voorbeeld had aangehaald, dat door toegankelijk te zijn voor Kees hun samenwerking was verbeterd, ook al was deze nog niet optimaal. Jeroen had duidelijk een ‘fixed mindset’ over zijn collega. Ook in de gesprekken met de andere medewerkers kwam naar voren, dat de betere sfeer positief invloed had op de samenwerking.

Jeroen zag al vrij snel in dat meer verbinding niet alleen effect kan hebben op de samenwerking, maar vervolgens ook op de kwantiteit en de kwaliteit van het werk. Natuurlijk had de verbeterde werksfeer hem onbewust geholpen, maar hij is zich nu meer bewust van de keuze die hij heeft.

Wat zou er bij jou gebeuren op de werkvloer als iedereen zich meer bewust is van het feit zelf een keuze te hebben? Een keuze om onze houding naar elkaar te veranderen, meer open te staan, meer verbinding te maken met elkaar?

Bij Kijk op Zaken houden wij ons bezig met vrijwel alles dat te maken heeft met vinden, verbinden en ontwikkelen van talent. Naast het begeleiden van leidinggevenden bij de gesprekscyclus, geven we leiderschapstrainingen waarin we veel inzichten delen over hoe je meer verbinding tot stand brengt, ook met die medewerkers en collega’s waar je moeite mee hebt.

Psssst.. Onze trainingen starten op donderdag 23 september en woensdag 29 september.

*)Jeroen en Kees zijn vanwege privacy redenen gefingeerd.