Ik focus me lekker toch niet!

De laatste weken ben ik veel bezig met door de overheid gesubsidieerde loopbaantrajecten. Superleuke korte trajecten om mensen op weg te helpen die op de een of andere manier vragen hebben over hun loopbaan.

Vragen zoals: Wat wil ik eigenlijk? Heb ik de juiste keuze gemaakt? Hoe kom ik weer aan passend werk? Kan ik nog een switch maken naar een andere branche? Hoe kan ik nog een stapje verder komen?

Even zelf in de spiegel kijken

Deze trajecten mag ik ook doen met een aantal vakgenoten van mijn eigen leeftijd. Dat is dan natuurlijk ook een spiegel voor jezelf. Dan ga je automatisch opnieuw en bewust nadenken over je eigen keuzes. Hoe vaak hoor ik niet van anderen dat zij vinden dat ik (te) veel verschillende dingen doe. De vraag is dan: Zou je je niet wat meer focussen? Dat roept dan toch twijfel bij mij op.

Het mooie is: In deze loopbaantrajecten zie ik dus juist hoe belangrijk het is om bij jezelf te rade te gaan wat je nou echt energie geeft in je werk. Ik kom tot de conclusie dat variatie blijkbaar heel belangrijk is voor mij.

Hoe gaaf is het om de afgelopen weken voor twee totaal verschillende groepen te hebben gestaan om een workshop te faciliteren, ook met verschillende doelen overigens. Eén startend bedrijf, internationaal opererend. Een unieke kans om een rol te spelen bij hun vliegende start, bij de samenwerking tussen deze verschillende mensen die allemaal wel heel specifieke en uitgebreide ervaring meebrengen. Het andere bedrijf al in een hele andere fase en uit een compleet andere branche, maar ook op zoek naar de gemeenschappelijke drijfveren en bereid om in zichzelf te investeren.

Dan weer persoonlijke coaching of het geven van een training. Of een team verder te helpen dat aan het vastlopen is of juist een selectie assessment doen.

Maar het is voor mij geen ongecoördineerd allegaartje van werkzaamheden. Voor mij past het wel allemaal bij elkaar. Het gaat altijd om talenten van mensen ruimte te geven, te laten groeien en daarmee ook de organisatie te laten groeien. En ik groei daardoor zelf ook nog steeds (niet letterlijk helaas?).

Dus: Ga eens zitten navelstaren, wat is er echt belangrijk in je werk voor jou?

En zit je op het goede pad voor jou?

En wat mijzelf betreft? Ik ga me dus NIET focussen!