Dit is wat er gebeurt als je een belemmerende overtuiging kunt loslaten

Als coach zie ik steeds weer dat het succesvol ontwikkelen van ander gedrag u2013 waar het bij coaching toch om draait u2013 onlosmakelijk verbonden is met het omarmen van andere overtuigingen.

Overtuigingen zitten achter het vertonen van gedrag, bij het aannemen van een houding waarmee je een gesprek inu00a0gaat. Sterker nog, ook in je levenshouding klinken je bewuste en onbewuste aannames door. Je bent dan niet in staat om dingen van een andere kant te bekijken. Je zit vast in jouw zienswijze. Het is maar hoe JIJ ernaar kijkt. Genoeg spelletjes en raadseltjes om je daarmee te confronteren.

Aan welke kant van het kopje zit het oortje?

Soms is zou2019n overtuiging (of noem het paradigma, mindset) heel functioneel of passend bij wie jij bent. Het kan ook voorkomen dat je er juist in gevangen zit en dat je overtuigingen je juist belemmeren in je groei of in het vinden van een oplossing voor je probleem. Je blijft dan in een patroon hangen en weet het niet goed te doorbreken. Zelfs al wil je dat heel graag.

Bij coaching gaat het bijna altijd om dit soort situaties. Dus gaan we aan de gang met bewustwording en blootleggen van je onderliggende overtuigingen. Vervolgens gaat de coachee samen met de coach proberen om op een andere manier te kijken naar de situatie en dus van een belemmerende overtuiging te werken naar een helpende overtuiging. Klinkt gemakkelijk, maar is dat zeker niet altijd.

Als het lukt, werkt het ook echt heel goed: Gisteren had ik weer een gesprek, waarin mijn coachee duidelijke voorbeelden gaf, dat het haar was gelukt dat te doen. Ze vertelde me, dat ze in een bepaalde situatie emotioneel afstand kon nemen op een moment dat dit voor haar normaal gesproken heel erg moeilijk zou zijn geweest. En sterker nog: Dat ze door dat te doen, niet de gebruikelijke frustratie voelde. Een positieve verandering op gedragsniveau, maar ook op gevoelsniveau. Hoe krachtig is dat!

Ik word daar dan echt blij van en ben ook onder de indruk. We hadden het pas u00e9u00e9n keer daarvoor over haar belemmerende overtuiging gehad. Het is zu00f3 mooi om te zien dat sommige mensen zo goed in staat zijn om te werken aan hun eigen overtuigingen en dat daardoor zo snel verandering te zien is. Ik kan echt bewondering opbrengen voor mensen die zo snel en adequaat in staat zijn hun eigen overtuigingen (paradigmau2019s) aan te passen. Ik ben altijd blij dat ik daar een steentje aan bij mag dragen. Wat mij als analyticus dan mateloos fascineert is waarom een deel van de mensen dit proces zo snel kan laten verlopen en waarom veel mensen (ook ikzelf) daar vaak veel meer tijd voor nodig hebben. Wie het weet, mag het zeggen!

Cobi van Velzen

Meer over coaching: https://kijkopzaken.nl/persoonlijke-ontwikkeling/coaching/

referenties: https://kijkopzaken.nl/over-ons/referenties/

Zitten jullie nog op het goede spoor?

Kijk op zaken onderzoek graag met jou waar de groeikansen liggen voor jouw organisatie ofu00a0 bedrijf. Geen luchtkastelen maar concrete handvatten om jouw bedrijf naar een stijgende lijn te dirigeren.