Een duwtje in de rug

En dan merk je zelf ineens aan den lijve: Leren kun je alleen als je je kwetsbaar opstelt.

Leren kun je alleen als je je kwetsbaar durft op te stellen. Met dank aan onder andere Brené Brown en sinds mijn collega die me op haar woorden attendeerde, ben ik me hier bewust van. Sterker nog, dat inzicht delen we heel nadrukkelijk in onze training.

Logisch toch? En ook niet zo erg toch?

relatie tussen leren en kwetsbaarheid

Totdat je zelf voor het blok staat. Natuurlijk doe je dagelijks nieuwe ervaringen op. Maar ik loop niet echt voorop als het gaat om allerlei nieuwe ontwikkelingen, moet ik toegeven. Ik ben zo’n kat-uit-de-boom type. En in mijn vak is persoonlijk contact, het opbouwen van wederzijds vertrouwen heel belangrijk. Dat kan alleen in een rechtstreeks contactmoment, als je bij elkaar aan tafel zit en elkaar recht in de ogen kunt aankijken. Of het nu gaat om een coaching of een training. Vond ik.

Tot corona … Om het werk doorgang te kunnen laten vinden en onze beloftes na te kunnen komen, moesten we wel zoeken naar alternatieven. Tot dan toe had ik interviews via Skype of andere technieken toch liefst vermeden. Met rationele argumenten, maar eerlijk gezegd vooral uit koudwatervrees.

En nu … ben ik best een beetje trots op het feit dat we de trainingen die we in maart zijn gestart, helemaal over hebben gezet in een online versie. En ja, sommige dingen zijn lastiger en ik blijf het missen om mensen echt in de ogen te kunnen kijken of de atmosfeer letterlijk te voelen. Maar ik moet ook toegeven, dat online een heel goed alternatief is en nieuwe mogelijkheden biedt. Zelfs privé maak ik veel meer gebruik van dit soort technieken, het zit inmiddels in mijn systeem. Het was echt leuk en spannend om het experiment aan te gaan en de training zijn interactieve karakter en kwaliteit te laten behouden en juist de extra mogelijkheden te benutten die online biedt.

En ook excuses voor iedereen tegen wie ik ooit gemakkelijk heb gezegd: Om te leren moet je uit je comfortzone. Niet omdat het niet waar is, maar juist omdát het zo waar is en ook best moeilijk om te doen, als je niet een duwtje in de rug krijgt.

En wat ik ook echt leuk vond, is dat als je vertelt dat je het spannend vindt en dat het voor jou nieuw is, de meeste mensen je gelijk willen helpen en er alle begrip voor hebben als het dan nog met vallen en opstaan gaat.

Het is zó de moeite waard. Leren is leuk, nieuwe dingen doen een uitdaging. Veel plezier ermee!