Duurzame inzetbaarheid is de mate waarin medewerkers productief, gemotiveerd en gezond willen en kunnen blijven werken, zowel binnen en/of buiten uw organisatie. De nadruk ligt daarbij wat ons betreft op medewerkers die zelf verantwoordelijkheid nemen en die hierin worden gefaciliteerd door u als werkgever. Zo behoudt u goede mensen voor de lange termijn: medewerkers die begrijpen wat er nu nodig is om ook over een aantal jaren nog van toegevoegde waarde te zijn.

TNO heeft jarenlang onderzoek gedaan naar duurzame inzetbaarheid en het – bewezen effectieve – programma Vitaal Vakmanschap ontwikkeld. Cobi van Velzen van Kijk op Zaken is gecertificeerd om dit programma toe te passen bij uw organisatie en uw medewerkers te begeleiden naar “vitaal vakmens”.

Waarom is duurzame inzetbaarheid belangrijk?

In een wereld die voortdurend verandert en er steeds meer druk ligt op werkenden, vergt het aandacht om een wendbare, gezonde organisatie te blijven. Daarbij zijn er veel aspecten om rekening mee te houden. Denk aan de fysieke en mentale toestand van uw medewerker, zijn of haar kennis en ervaring en de motivatie (werkplezier) en bereidheid om zich te willen blijven ontwikkelen. Ook omgevingsfactoren als de werkplek, werksfeer, autonomie, werk-privébalans, waardering, veiligheid en leidinggevenden hebben grote invloed op de inzetbaarheid. Daarom is het belangrijk om samen actief aan de slag te gaan met duurzame inzetbaarheid. Dat leidt tot een aantal positieve ontwikkelingen:

  • Uw medewerkers voelen zichzelf verantwoordelijk om te blijven ontwikkelen, hun talenten te ontdekken en nieuwe ontwikkelingen te omarmen;
  • Fitte, enthousiaste en gemotiveerde medewerkers leiden tot lager ziekteverzuim en minder ongewenst verloop en tegelijkertijd meer initiatief, creativiteit en productiviteit;
  • Uw bedrijf groeit uit tot een organisatie die oprechte aandacht heeft voor medewerkers en voor wat zij nodig hebben om met plezier te werken en zich optimaal te ontwikkelen.

De sleutel voor duurzaam inzetbare medewerkers ligt bij henzelf, maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Vaak is binnen organisaties niet duidelijk hoe medewerkers daadwerkelijk eigen verantwoordelijkheid kunnen nemen en kansen kunnen verzilveren. Daarbij heeft u als werkgever de belangrijke rol om zaken goed en gestructureerd te faciliteren.

Hoe ondersteunt Kijk op Zaken u bij duurzame inzetbaarheid?

Kijk op Zaken helpt zowel medewerkers als werkgevers om duurzame inzetbaarheid daadwerkelijk te laten leven binnen het bedrijf. We bieden voor iedere organisatie – groot of klein – een programma dat bij uw situatie past en dat helpt de inzetbaarheid op de lange termijn positief te beïnvloeden. Dat kan via het programma Vitaal Vakmanschap van TNO, maar ook met een voor u op maat ontwikkeld programma.

 

Kijk op Zaken legt de nadruk altijd op eigenaarschap van medewerkers en op het stimuleren van de dialoog met leidinggevenden en/of werkgever. Na een kick-offmoment volgt een fase om inzicht en bewustzijn te creëren: functies, organisaties en vakgebieden zijn blijvend in ontwikkeling en daar kun je als medewerker en als werkgever op anticiperen. We kijken naar risico’s en oplossingen en zorgen er vervolgens gezamenlijk voor dat er een aanpak wordt bedacht, geaccepteerd en gestart die leidt tot verbetering van de inzetbaarheid in de breedste zin van het woord. De bouwstenen van ons modulaire programma zijn aan te passen aan uw behoefte, type medewerkers en budget.

Meer weten?

Ook behoefte aan meer gemotiveerde medewerkers, lager ziekteverzuim en minder ongewenst verloop binnen uw organisatie?

Meer diensten

Ontdek hoe Kijk op Zaken u ook kan ondersteunen op het gebied van:

HR Advies

Goed HR-advies helpt uw organisatie én uw medewerkers vooruit.

Lees verder

Cultuurverandering

Om de bedrijfscultuur positief te ontwikkelen, moeten mensen binnen de organisatie ook een positieve ontwikkeling doormaken. Dat is geen standaard trucje, maar een intensief traject. Een flinke inspanning, maar ook een flink resultaat.

Lees verder

Duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is de mate waarin medewerkers productief, gemotiveerd en gezond willen en kunnen blijven werken, zowel binnen en/of buiten uw organisatie. De nadruk ligt daarbij wat ons betreft op medewerkers die zelf verantwoordelijkheid nemen en die hierin worden gefaciliteerd door u als werkgever. Zo behoudt u goede mensen voor de lange termijn: medewerkers die begrijpen wat er nu nodig is om ook over een aantal jaren nog van toegevoegde waarde te zijn.

Lees verder

Teambuilding

Wanneer teamleden hun inbreng durven leveren, zich veilig voelen en er onderling respect is, komt dit de samenwerking binnen teams ten goede. Dat begrijpt vrijwel iedereen. Het leidt niet alleen tot betere resultaten, maar ook tot veel meer werkplezier en verbondenheid. Zo functioneert een team zoals bedoeld: in zijn geheel is het tot meer in staat dan alle individuen afzonderlijk.

Lees verder

Functie- of rolbeschrijvingen

Een succesvolle zoektocht naar de juiste kandidaat voor een vacature begint uiteraard met een zorgvuldig opgesteld functieprofiel. Maar ook voor werknemers die al bij u in dienst zijn, geeft een goed profiel – waarin u de inhoud van de functie, gewenste kennis en verantwoordelijkheden benoemt – richting en duidelijkheid.

Lees verder

Lerende organisatie

Dat de wereld om ons heen steeds sneller verandert, is een feit. Voor organisaties zijn onderwerpen als aanpassingsvermogen, wendbaarheid, creativiteit, agile werken en ondernemerschap noodzakelijk om snel en soepel op die ontwikkelingen in te spelen. Het is een strategische keuze om leren en ontwikkelen centraal te stellen binnen uw bedrijf en om dat onderdeel te maken van uw bedrijfscultuur.

Lees verder